energiebewustontwerpen

Woningen krijgen woningpas en energielabel

Persinfo Bart Tommelein-Liesbeth Homans-Joke Schauvliege • 8 december 2017

De Vlaamse regering heeft vandaag een tussentijdse evaluatie van het Renovatiepact 2050 gehouden. De drie bevoegde ministers Bart Tommelein, Liesbeth Homans en Joke Schauvliege voeren in 2018 de Woningpas in, een digitaal paspoort voor elke woning met daarin alle data en attesten. Ook het Energie Prestatie Certificaat wordt in een nieuw kleedje gestoken: het EPC+ geeft meer informatie over hoe je je woning energiezuiniger maakt, wat dat kost en welk energielabel de woning krijgt (net zoals bij elektro-apparaten, van A tot F) na een bepaalde ingreep.

Het Renovatiepact 2050 bestaat inmiddels drie jaar en is een overeenkomst tussen de voltallige bouwsector, consumentenorganisaties en de overheid. Het doel is om ervoor te zorgen dat we onze gebouwen beter renoveren en de energieprestatie van onze woningen verhogen.

Een van de belangrijkste instrumenten om dat te bereiken is de Woningpas, een digitaal paspoort dat alle relevante informatie van een woning bevat: energetische aspecten, de bodem, de vergunde werken, de woningkwaliteit,… kortom alle data en attesten waarover de overheid beschikt. Aanvankelijk zullen alleen de eigenaars en de bevoegde instanties de Woningpas kunnen raadplegen, later ook kopers, huurders, energiedeskundigen, architecten, enz. Je zal op termijn ook zelf informatie kunnen toevoegen over energetische investeringen, en daarna je energiescore updaten. De Woningpas gaat in het voorjaar van 2018 van start.

Een belangrijk onderdeel van de Woningpas is het EPC+. Vandaag vind je in het EPC (Energie Prestatie Certificaat) van je woning alleen standaardaanbevelingen. In het opgewaardeerde EPC+ staat hoe je de verschillende onderdelen van je woning (dak, spouwmuren, binnen- en buitenmuren,…) best renoveert om aan de langetermijndoelstelling voor 2050 te voldoen, wat de geschatte kostprijs is en hoe energie-efficiënt de woning ná de ingreep zal zijn. Net zoals bij elektro-apparaten krijgen woningen een energielabel, waarbij A (groen) een energiezuinige woning is en F (rood) een onvoldoende. De invoering van het EPC+ is gepland op 1 januari 2019.

 

Langetermijndoelstelling vastgelegd

 

Het Renovatiepact bevat voor het eerst ook langetermijndoelstellingen, die de bouwheer en de bouwsector een duidelijk streefdoel bieden. De Vlaming kan om die doelstelling te bereiken, kiezen voor een totaalaanpak (een renovatie van minstens 75 procent van de gebouwschil), of voor een aanpak met afzonderlijke maatregelen (de isolatiewaarde verhogen van de gebouwschil, een energie-efficiënte verwarmingsinstallatie, maar ook ventilatie, zonnewering,…). Wie kiest voor de afzonderlijke maatregelen, streeft naar een EPC-score van maximaal 100. Die energiescore zal wel nog gedifferentieerd worden volgens gebouwtype (appartement, gesloten, halfopen of open bebouwing). Wie kiest voor een grondige renovatie krijgt een doelstelling van E60 opgelegd.

Jaar na jaar wordt het Renovatiepact geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd. Daarbij wordt er ook aandacht besteed aan communicatie naar de burger. Zo is er al de campagne van de bouwsector samen met de Vlaamse overheid over BENOveren, beter renoveren. De volgende stap is ervoor zorgen dat de burger makkelijker alle informatie over energie- en renovatiepremies kan terugvinden en aanvragen. Maar het stopt natuurlijk niet bij een betere communicatie, er is bij de evaluatie van het Renovatiepact ook afgesproken dat een werkgroep zich zal buigen over een betere integratie van de verschillende premies.

 

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Het EPC+ zal je een eenvoudig overzicht geven van de energie-efficiëntie van je woning, hoe je die kan verbeteren en wat elke afzonderlijke ingreep kost. Je krijgt ook meteen zicht op welk energielabel (van A tot F) je daarmee kan bereiken. Met die concrete informatie, willen we meer mensen over de streep trekken om hun huis of appartement energie-efficiënter te maken.’

 

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans: ‘De Woningpas geeft met één klik een volledig overzicht van de huidige toestand van de woning. Je zal in de toekomst dus geen afzonderlijke attesten meer moeten bezorgen aan de overheid, noch aanvragen.’

 

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege: ‘Het Renovatiepact 2050 speelt een belangrijke rol in het behalen van de klimaatdoelstellingen. Door onze huizen beter te isoleren en het overschakelen op hernieuwbare energie kunnen we de CO2-emissies drastisch reduceren.’