Als laatste moet nu nog de luchtdichte verbinding tussen de wanden en het dak gemaakt worden.

Hier kunnen we in grote lijnen 3 verschillende mogelijkheden onderscheiden.

 

 

  1. Hellend dak met isolatie tussen de kepers

De luchtdichtingsfolie met constante µd-waarde (constante dampremmende waarde) aan de binnenzijde van de isolatie in het hellend dak kan gewoon verbonden worden d.m.v. speciale luchtdichte kleefband met de luchtdichting van de wanden. Die wanden bestaan vaak uit een OSB-plaat.

Tip:

Voorzie voldoende bewegingsreserve bij de aansluiting van de luchtdichtingsfolie met de OSB-platen zodat eventuele zettingen van het dak scheurvrij kunnen opgenomen worden.

2.  Plat dak met isolatie op de dakvloer

Hier moet men, net als bij de tussenvloer, een dampopen wachtfolie klaarleggen die nadien aangesloten wordt met de luchtdichte laag van de dakvloer.

Ofwel kiest men nu voor het luchtdicht afkleven van alle naden van de OSB-platen van de dakvloer met luchtdichte kleefband, ofwel plaatst men op de dakvloer een luchtdichte volledig zelfklevende folie.

Trick:

Wanneer de naden tussen de verschillende banen zelfklevende folie afgekleefd worden met UV-bestendige luchtdichte kleefband kan deze folie het houten dak gedurende enkele dagen beschermen tegen de regen!

3.  Plat dak met isolatie tussen de ribben

Dit is een heel kritische dakopbouw met erg specifieke plaatsingsvoorwaarden! Volg steeds zeer strikt de plaatsingsvoorwaarden van de fabrikant wanneer je dit soort dakopbouw zou willen toepassen!

De waterdichting aan de buitenzijde is zeer dampdicht. Bij dit soort dakopbouwen heb je een sterk vochtgestuurde damprem nodig met zeer variabele µd-waarde, gaande van minder dan 1m tot meer dan 12m. Tijdens de zomermaanden kan het eventueel vocht in de dakopbouw naar de binnenzijde uitdrogen. Deze sterk vochtgestuurde damprem wordt onderaan tegen de ribben van de dakvloer geplaatst. Ze wordt aangesloten aan de luchtdichting van de wanden met speciale luchtdichte kleefband.

Tip:

Zeer belangrijk is dat de ruimte tussen de vochtvariabele damprem en de dakvloer volledig gevuld wordt met isolatie en dat de afwerking aan de binnenzijde van de leidingenspouw bestaat uit een zeer dampopen materiaal (gipskartonplaat, gipsvezelplaat,…)

 

Ook volgende beperkingen zijn voor dit type dakopbouw bijkomend van toepassing :

 

  • Op het plat dak mag geen dakterras geplaatst worden.
  • Er moet een donkerkleurige dakdichting gebruikt worden.
  • Er mag geen schaduw vallen op het plat dak, dus ook geen zonnepanelen!
  • De dikte van een groen dak wordt beperkt tot   maximaal 13cm (substraat+kiezel) en kan enkel indien het dak niet beschaduwd wordt.

 

Na plaatsing van de luchtdichting dient steeds een luchtdichtingstest (BlowerDoor) uitgevoerd te worden om de goede plaatsing van de luchtdichting te controleren.