Nieuws

Het vernieuwde EPC: eerste stand van zaken

18 februari 2019

Begin januari 2019 lanceerde het Vlaams Energieagentschap (VEA) het vernieuwde EnergiePrestatieCertificaat (EPC) in opdracht van de Vlaamse minister van Energie. Het EPC informeert potentiële kopers en huurders over de energiezuinigheid van een woning. Begin dit jaar kreeg het EPC een make-over en nu is het beter leesbaar dankzij een duidelijk energielabel, van A+ tot F, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een wasmachine of koelkast. Het vernieuwde EPC adviseert ook meteen hoe je woning een betere energiescore kan behalen. Eind januari stelde Vlaams minister Lydia Peeters het vernieuwde EPC officieel voor en ze gaf een eerste stand van zaken na 1 maand EPC. Wat zijn de bevindingen? Wat betekent dit concreet voor een (ver)koper of (ver)huurder? Hoe doen onze provincies het?

Het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) is een instrument waarop je kan aflezen hoe energiezuinig een woning is. Sinds 2008 is dit document verplicht bij het verkopen of verhuren van een woning. Ondertussen is het goed ingeburgerd en werden al meer dan 1,4 miljoen EPC's opgemaakt. Met de vernieuwde tool wil het Vlaams Energieagentschap mensen nog beter sensibiliseren, informeren en uiteindelijk aanzetten tot een grondige energetische renovatie van hun woning, en dit stap voor stap.

 

Het vernieuwde EPC toont meteen wat er goed of minder goed is aan je woning, en welke aanpassingen nodig zijn om een beter energielabel te behalen. Het EPC doet daarvoor de nodige aanbevelingen en reikt ook een aantal tips en tricks aan om je renovatie zo doordacht mogelijk te plannen. Voor eengezinswoningen geeft het vernieuwde EPC bovendien een raming van de kosten om tot een beter energielabel te komen. Het laat je toe om snel in te schatten hoeveel budget je ongeveer nodig zal hebben om je woning energiezuinig te maken. Het EPC biedt zo een ideale opstap om je renovatie voor te bereiden en uit te voeren. Ook als je je woning niet verkoopt of verhuurt, zet het EPC je op weg voor een renovatie.

 

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Dit vernieuwde EPC en het duidelijke energielabel geeft mensen een beter inzicht in de energiezuinigheid van hun woning. Zo wordt het EPC een belangrijk instrument om tot een structurele en grondige renovatie van ons woningpatrimonium te komen. Want in ons gebouwenpark moeten we geen steentje, maar een grote steen bijdragen om het energieverbruik omlaag te krijgen. De vernieuwing van het EPC kadert dan ook in de ambitie van de Vlaamse regering om tegen 2050 alle huizen en appartementen in Vlaanderen even energiezuinig te maken als een nieuwbouwwoning vandaag. Wanneer mensen hun woning vandaag al klaarmaken voor de toekomst, genieten ze ook nu al van de voordelen: een lagere energiefactuur, een verhoogd comfort én hun woonst stijgt in waarde.”

 

Ben je ook benieuwd naar het energielabel van jouw woning? Je kan een vernieuwd EPC laten opmaken door een erkend energiedeskundige type A.

 

 

Een goed EPC wordt steeds meer een troef op de vastgoedmarkt

 

De toenemende impact van het EPC op de vastgoedmarkt wordt meer en meer duidelijk. Een goed EPC heeft een impact op de verkoopprijs, zo blijkt uit onderzoek van de KU Leuven in opdracht van het Vlaams Energieagentschap. Woningen met een B-label werden de afgelopen 8 jaar gemiddeld 10,9% duurder verkocht dan woningen met een E-label. Woningen met een F-label zijn dan weer gemiddeld 4,6% goedkoper verkocht dan woningen met een E-label.

 

Ten tweede heeft een goed EPC ook een impact op de periode waarin een woning te koop staat: zo blijkt uit  hetzelfde onderzoek dat B-woningen de afgelopen 8 jaar gemiddeld 25 dagen sneller werden verkocht dan E-woningen (op een gemiddelde te koop-periode van 100 dagen).

 

En tot slot verhoogt een goed EPC de kans op het bekomen van een hypotheek: volgens Febelfin is het met een bank gemakkelijker onderhandelen in geval van een energiezuinige woning. Deze woningen vragen typisch een minder grote investering van kopers en banken houden daar rekening mee bij het verlenen van een krediet.

 

 

De cijfers na 1 maand EPC

 

Begin januari 2019 werd het nieuwe EPC gelanceerd. Na 1 maand zijn er al 3288 EPC’s voor eengezinswoningen ingediend en 1904 EPC’s voor appartementen. Bij eengezinswoningen hebben de meeste verkochte woningen een F-label (36%), terwijl bij appartementen het merendeel een B-label (34%) of een C-label (27%) heeft. Appartementen zijn typisch veel compacter dan eengezinswoningen en hebben daardoor sneller betere labels, ook al zijn ze niet per se beter geïsoleerd.

 

 

Onderzoek naar het vernieuwde EPC.

 

Het Vlaams Energieagentschap zal periodiek de tevredenheid en impact van het vernieuwde EPC monitoren via bevragingen bij de energiedeskundigen enerzijds en bij de immomakelaars anderzijds.  Bij de energiedeskundigen wordt vooral de tevredenheid, tijdsbesteding en prijszetting van het vernieuwde EPC onderzocht. Bij de immomakelaars wordt dan weer de tevredenheid en impact op verkoop/verhuurproces gemonitord.