Helpdesk & FAQ

Luchtdichtheid isolatieplaten (PUR/PIR)

Ik heb een discussie met een aannemer over het al dan niet afkleven van de spouwisolatie (PUR-/PIR-platen). In de cursus gevelisolatie van Vitruvius Academy vorig jaar werd dit voorgeschreven met als doel het dampscherm aan de buitenzijde van de platen te vervolledigen (in de zomer immers omgekeerde werking). Nu beweert de aannemer dat deze tape op termijn zal lossen en vochtbruggen zal veroorzaken in de spouw. Zijn er al dergelijke schadegevallen gekend? Voor mij is deze opmerking nieuw en bij het WTCB kan ik hierover niks terugvinden. Ligt het probleem niet aan het feit dat er geen compatibele tape wordt gebruikt?


Er is een groot verschil tussen de noodzaak om de naden te tapen en de noodzaak om de hoeken te tapen.

 

Bij een dikte van 10cm is de μd-waarde van PUR/PIR 5 à 10m. Dat is meer dan de typische dampschermen die vandaag worden toegepast (in een andere opbouw): μd-waarde van Belgafix = 5m, Belgavar = 0,8 à 6m, Isover Vario KM duplex = 0,2 à 5m.

Hiermee wil ik aantonen dat de PIR/PUR zelf vrij dampremmend is.  Een goede aansluiting van plaat op plaat is ook voldoende dampremmend, natuurlijk onder voorwaarde dat er geen kieren en spleten zijn. In het grote vlak zie ik dus – bij een correcte plaatsing – voor de functie als dampscherm geen strikte verplichting om te tapen: de tand en groef van de meeste merken grijpen heel mooi in elkaar. Door warmte en koude zullen de PUR/PIR platen in de spouw wel krimpen en uitzetten, conform de technische fiche. Een goede tand en groef zal ervoor zorgen dat de platen voldoende dampdicht in elkaar blijven haken, ook al zie je vooraan dat elke plaat een beetje is gekrompen.

Je moet er wel op letten dat de plaat voor de plaatsing zijn eerste krimp-na-productie al heeft gehad: het is namelijk zo dat PUR/PIR/resol/EPS/XPS allemaal krimpen in de eerste weken na productie. Die krimp willen we niet in de spouw hebben, want dan zou alles door koude/warmte wel eens te veel kunnen krimpen zodat de tand en groef ook loskomen.

Om die krimp op te vangen zou je een tape moeten kiezen die voldoende rekbaar is, in de praktijk heb ik inderdaad al tape zien loskomen omdat de platen meer krimpen dan de tape aankan, en dan is alle nut van je tape ook weg. Daarnaast moet de tape echt goed hechten aan de plaat. Hiervoor moet de plaat proper en droog zijn tijdens het tapen. Met een juiste tape kan je wel aftapen. Zelf heb ik nog geen weet van bouwschade door het loskomen van de tape over de naden. PUR-/PIR-platen zijn vrij inert en bijgevolg redelijk ongevoelig aan eventuele gevolgen van interne condensatie.

 

De hoeken moet je wél goed aftapen! Want daar zie je het gele schuim zitten en de platen op de hoeken grijpen niet met tand en groef in elkaar. En ook al schuim je die naad vol, je krijgt het met schuimen nooit zo perfect als met aftapen. Op de hoeken zonder tand en groef krijg je enkel een goede dampremmendheid als je de hoeken aftapet van alu tot alu (want zuiver op het PU-schuim tapen lukt bijna niet, daar komt de tape wel meestal los).  Omdat de hoekplaten enkel aan de hoek getaped zijn kunnen ze wel vrij krimpen aan de kant van de tand en groef, deze tape op de hoeken zal dus niet snel lostrekken (als je de juiste tape kiest).

 

Eenzelfde redenering gaat op op het vlak van de winddichtheid – en dat moet zeker in orde zijn: om zijn volle isolerende werking te hebben moet isolatie goed winddicht zijn geplaatst. De meeste tand en groef is voldoende winddicht bij een correcte plaatsing, dus over de tand en groef extra tapen is voor mij niet nodig. Dat doe ik zelfs bij passiefhuizen niet en ook die presteren zoals het hoort in de winter. Maar op de hoeken, waar je geen tand en groef hebt, en waar het schuim van de zaagsnede zichtbaar is, is het van het grootste belang dat je wel aftapet.

 

Je moet zeker de juiste compatibele tape zoeken én op voldoende droge platen werken. Enkel dan vermijd je alle problemen.

Sommige van die platen en tapes zijn echter niet langdurig UV- bestendig: als je de getapete platen een jaar vrij laat staan zal je wel zien dat zowel het aluminium als de tape beginnen los te laten. Maar als je binnen een normaal tijdsbestek de gevel plaats, vormt er zich geen probleem, mits de juiste tape en de juiste plaatsing.

 

Arch. Christophe Debrabander - Adviseur energieconsulentenproject


19 november 2018



 

faq

Heeft mijn klant een omgevingsvergunning voor het luik milieu nodig voor de afzonderlijke luchtwarmtepompunits in een appartementsgebouw? | 09-12-2019

Het betreft split systemen waarvan de buitenunits op het dak geplaatst worden.