Helpdesk & FAQ

Intensieve ventilatie

Hoe bepaal ik de opengaande delen voor de intensieve (nacht)ventilatie in EPB? (geldig voor BA t.e.m. 31/12/2017). Neem ik hiervoor de dagmaat of 70% van de dagmaat ? Schuiframen mogen sinds 1 jan 2016 wel ingerekend worden bij de opengaande delen voor nachtelijke ventilatie. Moet je dit dan inrekenen bij opendraaiend venster of kipvenster?





1. Neem ik hiervoor de dagmaat of 70% van de dagmaat ?

 

De volledige dagmaat kan nooit of te nimmer geopend worden. De regelgeving vermeldt hiervoor de “netto-oppervlakte” die moet opgegeven worden, meer specifiek vindt u de bepaling uit de regelgeving hieronder (bron: http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/epb/doc/epwbijlagevergunningen20170301.pdf)

 

In de oude methode voor opengaande delen en de regels van inbraakrisico wordt de aerodynamische oppervlakte gevraagd (de luchtdoorlatende oppervlakte). We nemen we daar de glasoppervlakte voor als veilige aanname. Kiepramen worden niet aanzien als “beveiligd”. (zie standpunt VEA over inbraakrisico: http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/epb/doc/inbraakrisico-definitie.pdf)

 

 

2. Schuiframen mogen sinds 1 jan 2016 wel ingerekend worden bij de opengaande delen voor nachtelijke ventilatie. Moet je dit dan inrekenen bij opendraaiend venster of kipvenster?

 

In de EPB-software voeren we dit in als een opendraaiend venster, want de oppervlakte die ingevuld wordt bij “oppervlakte van het venster dat enkel kipt” wordt gecorrigeerd naar de effectieve opening van het kiepraam (dus verkleind).

Een schuifraam heeft een aerodynamische oppervlakte gelijkaardig aan een opendraaiend venster en kan bijgevolg op identieke wijze beschouwd worden.

 

arch. Saskia Gabriël - adviseur energieconsulentenproject

 


23 januari 2018



 

faq