Bouwstrategiën

Totem: een nieuwe tool om de milieuprestaties van gebouwen te verbeteren

OVAM • 2 maart 2018

Om de Belgische bouwsector te ondersteunen bij het objectiveren en verminderen van de milieu-impact van gebouwen, hebben de drie gewesten de tool TOTEM [Tool to Optimise the Total Environmental impact of Materials] ontwikkeld.

Dankzij de objectiviteit en de transparantie van de TOTEM-tool kan u de milieu-impact van gebouwen identificeren en beperken van bij het begin van de ontwerpfase.

TOTEM werd gecreëerd:

 

[CREATE] om de creativiteit van ontwerpers te stimuleren en projecten te realiseren die voldoen aan de eisen van morgen op het vlak van milieu.

[EVALUATE] om de milieu-impact van gebouwelementen of gebouwen te evalueren op basis van een wetenschappelijke methode, aangepast aan de eigenheid van de Belgische bouwmarkt.

[INNOVATE] om innovatie te stimuleren en ecodesign in bouwsystemen aan te moedigen.

Benieuwd naar de werking van deze gratis tool? De instructie-films kan u hier bekijken vooraleer zelf aan de slag te gaan!

Een objectieve en transparante tool

 

Met zijn grote verzameling van materialen en bouwelementen, laat TOTEM het toe om de milieuprestaties van een gebouw te evalueren, door middel van een globale of gedetailleerde score. Op basis van die score kan de ontwerper zijn project wijzigen en optimaliseren.

 

In constante evolutie

 

Op termijn zal TOTEM gelinkt worden met de EPB-software en ook aan de federale B-EPD-database, die de verklaringen van materiaalfabrikanten groepeert. De modellering van de circulaire bouwmodellen zal hierdoor ook mogelijk zijn.

Benieuwd naar de werking van deze gratis tool? De instructie-films kan u hier bekijken vooraleer zelf aan de slag te gaan!

 

Schrijf u binnenkort via www.totem-building.be in voor een van de seminaries:

  • Dinsdag 17 april om 13h30 in Gent
  • Donderdag 26 april om 13h30 in Namen
  • Donderdag 3 mei om 13h30 in Brussel
Nuttige links