Vraag:
Hoe moet ik in EPB omgaan met het afgiftesysteem bij een woning wanneer er vloerverwarming op gelijkvloers en radiatoren op de verdieping worden geplaatst?

Dit antwoord is geldig voor BA 2017 tem 2019 en in softwareversie EPB 3G 9.x.x

 

Voor een bouwaanvraagjaar 2017 en 2018 is - voor elke opwekker die meerdere functies bedient (bv. CV en SWW) - een gedeelde/gemengde opwekker aan te maken in de EPB-software. Deze kan dan gekozen worden in de EPB-eenheid bij centrale verwarming.

Voor een bouwaanvraagjaar vanaf 2019 is de invoer van technische installaties gewijzigd en dient er een opwekker (ketel, warmtepomp, etc.) en waar nodig een verdeelsysteem voor de verwarming aangemaakt worden.

De invoer van het afgiftesysteem op niveau van de energiesector(en) blijft gelijkaardig.

 

 

Er zijn 2 opties om dit in te rekenen:

 

OPTIE 1 – opsplitsen in energiesectoren

 

Doordat er 2 verschillende afgiftesystemen zijn, dient er een opsplitsing gemaakt te worden in energiesectoren (es’n), waarbij de gedeelde/gemengde opwekker telkens aan de juiste energiesector wordt gekoppeld:

 

energiesector 1 voor de vloerverwarming:

 

energiesector 2 voor de radiatoren:

Per energiesector kan dan een bijhorende ontwerpretourtemperatuur ingevoerd worden.

 

Deze opsplitsing zorgt voor bijkomende invoer inzake scheidingsconstructies, en is dus bij voorkeur gekend alvorens de EPB-berekening wordt geïnitieerd.

 

De opsplitsing is enkel interessant als de ontwerpretourtemperatuur zou verschillen.

 

OPTIE 2 – behoud van de minst gunstige afgifte in 1 energiesector

 

Wanneer deze manuele opsplitsing van de woning niet wordt gemaakt, of pas achteraf blijkt, of wanneer er voor alle afgiftesystemen dezelfde ontwerpretourtemperatuur gehanteerd wordt, kan er ook gekozen worden om de opsplitsing in energiesectoren niet te maken. In dat geval moet het minst gunstige afgiftesysteem gekozen worden (hier radiatoren) en voor de volledige woning worden toegepast.

 

Gemiddeld zal het E-peil 1 tot 3 punten hoger liggen dan wanneer de opsplitsing in energiesectoren wel gemaakt wordt met verschillende ontwerpretourtemperaturen.