EPB-software

installatie-eisen in een eenvoudige renovatie met nieuwe warmte-afgifte op bestaande ketel

Arch. Saskia GabriĆ«l - adviseur EPB • 6 mei 2020

Moet ik voldoen aan installatie-eisen in een eenvoudige renovatie/uitbreiding met nieuwe warmte-afgifte aangesloten op een bestaande ketel (warmteopwekker)? Hoe wordt dit anno 2020 in de EPB-software ingevoerd?

Een bestaande woning blijft ongewijzigd en ook de bestaande ketel (niet-condenserend) blijft behouden. Achteraan wordt een nieuwe aanbouw gerealiseerd voor de keuken. Daar wordt een nieuwe radiator voorzien, aangesloten op de bestaande ketel.

 

Vragen:

    1.   Zijn er installatie-eisen (technische eisen) van toepassing als de ketel behouden blijft?

    2.   Waar moet dit in de EPB-software (v. 10.5.2) ingevoerd worden?

 

 

1.  Zijn er installatie-eisen (technische eisen) van toepassing als de ketel behouden blijft?

 

Het plaatsen van een nieuw warmteafgiftesysteem (radiator, vloerverwarming, enz.) wordt bij renovatie (of uitbreiding) gezien als het “vernieuwen” van de verwarmingsinstallatie. Er zijn dan ook eisen verbonden aan zowel de bestaande verwarmingsinstallatie als een de nieuwe afgifte-elementen die er op worden aangesloten.

 

Een tweede optie is om een afzonderlijk verwarmingssysteem te voorzien in de aanbouw (bv. lucht-lucht warmtepomp of elektrisch systeem). Uiteraard zijn er dan ook voor deze nieuwe opwekker installatie-eisen opgelegd.

 

 

2.  Waar moet dit in de EPB-software (v. 10.5.2) ingevoerd worden?

 

Bij renovatie van een woning verschijnt er in de energetische boomstructuur bovenaan “technische installaties”. Dit is echter NIET te gebruiken bij de invoer van installaties bij renovatie!
Deze optie wordt enkel gebruikt voor gecombineerde projecten met meerdere aard van de werken (zoals nieuwbouw + renovatie of IER).

De invoer voor het aftoetsen van de installatie-eisen dient eenvoudigweg onder de EPB-eenheid te gebeuren:

Onderstaand een voorbeeld voor invoer van een bestaande ketel met 1 nieuwe radiator in de aanbouw:

Onderstaand een voorbeeld voor verwarming met nieuwe afzonderlijke elektrische radiator in de keuken (het is na te gaan of dit voldoende warmteafgifte geeft voor deze ruimte):