Helpdesk & FAQ

stavingstukken voor bouwknopen

Welke stavingstukken moeten door de architect voor bouwknopen aangeleverd worden?


Algemeen

Er zijn geen stavingstukken nodig om aan te tonen dat een bouwknoop niet-EPB aanvaard is.
De regelgeving legt niet vast met welke stavingdocumenten of onder welke vorm het EPB-aanvaard zijn van een bouwknoop moet worden aangetoond. De verslaggever heeft dus vrijheid om te bepalen op welke manier hij zijn rapportering onderbouwt.


De architect en de verslaggever overlopen best vooraf welke bouwknopen EPB-aanvaard zijn. Per bouwknoop wordt bepaald of:

  • een detaillering nodig is om de beoordeling te maken aan de hand van de basisregels;
  • een gevalideerde numerieke berekening gemaakt wordt;
  • de uitvoering volgens een bouwatlas met correcte gegevens gebeurde.


Een goede staving van een EPB-aanvaarde bouwknoop moet de juiste as-builtafmetingen en materialen van de betrokken bouwknoop bevatten. Dergelijke staving van de rapportering moet ter beschikking gesteld worden als de controlerende overheid specifiek het stavingstuk wenst te beoordelen. Bij een controle is er gewoonlijk nog tijd om de stavingsstukken op te vragen bij de juiste persoon. Het is niet zo dat de stavingsstukken steeds deel uitmaken van het dossier; ze moeten wél ter beschikking kunnen gesteld worden. Gedetailleerde oplossingen van bouwknopen behoren voor sommige architecten tot de intellectuele eigendom van de ontwerper, waardoor die niet zomaar vrij ter beschikking gesteld worden van derden.
Het ontbreken van stavingstukken bij een vaststelling van de controlerende overheid leidt op zich niet tot een sanctie. Het is wel mogelijk dat voor die bepaalde bouwknoop met de waarde bij ontstentenis gerekend wordt, in de plaats van met de gerapporteerde waarde. Als door dergelijke aanpassingen het K-peil en/of E-peil stijgt, kan dit wel tot een administratieve boete leiden.

 

Details

De architect is niet verplicht om details aan te leveren van alle bouwknopen. U moet als verslaggever weten welke bouwknopen wel of niet-EPB aanvaard zijn. Enkel de niet EPB-aanvaarde bouwknopen moet u verplicht invoeren bij gebruik van optie B.
De architect kan u doorgeven voor welke bouwknopen hij geen EPB-aanvaarde oplossing heeft. Hiervoor is geen detail nodig, omdat u voor deze bouwknopen met de waarde bij ontstentenis kan werken. De lengte of het aantal en het type bouwknopen dient u wel te weten, eventueel op aangeven van de architect. (bijvoorbeeld: een geveldrager boven een venster, een deurdorpel, een garagepoortomlijsting, een dorpel ...).
Het aftoetsen van het EPB-aanvaard zijn aan de hand van de basisregels, kan enkel op basis van de uitvoeringsdetails (eventueel in combinatie met gevalideerde numerieke berekening). Zonder details kunt u dergelijke bouwknopen enkel invoeren met de waarde bij ontstentenis voor dat type bouwknoop.


Numerieke berekeningen

Numerieke berekeningen kunnen enkel gemaakt worden op basis van uitvoeringsdetails die de nodige gegevens verstrekken. Bouwtechnische details behoren in de sfeer van het copyright, maar zijn onontbeerlijk voor numerieke berekeningen.

 

Foto's

Een foto kan verhelderend werken om inzicht te geven in de as-built-situatie. Foto's zijn echter geen stavingstukken die op zich sluitend aantonen dat het om een EPB-aanvaarde bouwknopen gaat. (Afmetingen, aard van de materialen... zijn vaak niet goed zichtbaar) 


Bouwknoopatlassen

Bouwknoopatlassen vermelden steeds de voorwaarden waaronder de details als EPB-aanvaard mogen beschouwd worden. De berekende psi- of chi-waarden die bij de atlasdetails horen, moeten steeds afgedekt zijn door een gevalideerde numerieke berekening. Hiervoor kan navraag gedaan worden bij de verantwoordelijke van de bouwknoopatlas, om aan te tonen dat de gebruikte software aan de voorwaarden voldoet van artikel 5 van het document 'gevalideerde numerieke berekeningen'. (zie link http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/epb/doc/numeriekeberekeningen.pdf)
De uitvoeringsdetails op de werf moeten overeenstemmen met de randvoorwaarden zoals die vermeld zijn in de bouwknoopatlasdetails (afmetingen, lambdawaarden …).


Contractueel

De verslaggever, de architect en de aangifteplichtige spreken in onderling overleg af welke optie het meest aangewezen is voor het project en welke gegevens nodig zijn om volgens de gekozen optie te kunnen rekenen. Voor het aanleveren van bewijsmaterialen moeten er duidelijke onderlinge afspraken gemaakt worden, ook wat betreft de bouwknopen.
De samenwerking tussen architect, aangifteplichtige en verslaggever is een vertrouwensrelatie. Als een architect aangeeft dat een bouwknoop EPB-aanvaard is, heeft hij deze zelf al afgetoetst, hetzij door een numerieke berekening, hetzij door het gebruik van de basisregels of referentie naar een bouwknopenatlas. Details kunnen deel uitmaken van het verslaggeverdossier mits hierover onderling duidelijke afspraken worden gemaakt. Het is niet de bedoeling van de wetgever dat u de architect gaat controleren. U kunt hem op zijn vraag wel bijstaan met adviezen. U bent als verslaggever in de eerste plaats rapporteur van de as-built-situatie. Alternatieve technische oplossingen kunnen enkel in samenspraak met het bouwteam uitgewerkt worden.
Zoals eerder gezegd behoren bouwtechnische details tot de sfeer van het copyright. Contractueel zorgt u er best voor dat, indien nodig, u kunt verhalen op degene die u foutieve informatie verschaft. Zoniet, gebruikt u best de voorziene waarden bij ontstentenis. Over de wijze waarop u de correctheid van uw bronnen wenst te garanderen, zijn verschillende juridische mogelijkheden. Die vallen buiten de energieprestatieregelgeving. U bevraagt zich hiervoor best bij een jurist.

 

bron: VEA


17 augustus 2017



 

faq